Siger din hest også NEJ TAK når I træner?
Når du forstår din hest under træningen, opnår du et dybere og mere effektivt partnerskab med den.
Det vil sige, at du lytter til dens behov, signaler og følelser, da det er afgørende for jeres relation og forbundethed.
Den anden dag talte jeg med en kvinde.
Hun var udfordret på gamle vaner og ikke mindst af alle de input hun gennem årene havde fået af sine trænere.
Sætninger som: “Han skal ikke have lov til at gøre det der!” og “Det er bare adfærd, vis ham hvem der bestemmer!” mm. lå dybt forankret i hende.
Så dybt, at først efter endt træning, så og mærkede hun sin hest.
Hun så hans trætte øjne, store næsebor og hun mærkede en mere slukket energi.
Hun havde været så fokuseret på målet, at hun tabte kontakten og forbindelsen med hesten undervejs.
Hun var tit og ofte fyldt op med dårlig samvittighed efter træningen, fordi hun gentagne gange oplevde, at hun faldt tilbage i sit gamle mønster, hvor hun gik mere op i, at HUN lykkedes, end at DE lykkedes… sammen.
I er mange, der fortæller mig om lign. situationer i jeres træning. Jeg vil virkelig sige: “
Du må ikke slå dig selv i hovedet – men omfavn dig selv, fordi du virkelig er opmærksom på, hvad din hest har brug for”.
Du kan evt. lære dig selv disse huskeregler, og prøv at prioritere dem.
Sådan kan du forstå din hest bedre under træning:
Lyt til din hest:
Hestens kropssprog og calming signals er en af mange måder, hvor hesten kommunikerer nonvebalt med dig. Lær at aflæse og forstå disse signaler. Hvis din hest viser tegn på stress, frygt eller ubehag, bør du reagere passende ved at reducere presset, eller fjerne hesten fra den udløsende situation.
Tilpas træningen:
Tilpas din træning til din hests personlighed, temperament og tidligere erfaringer. Nogle heste kan være mere følsomme eller forsigtige end andre, og de kan reagere forskelligt på træningsmetoder. Nogle heste har brug for længere tid. Der er aldrig en One Size Fits All løsning.
Find og læs om de 6 forskellge personlighedsprofiler i min bog: https://www.ditteyoung.dk/product/forstaa-din-hest/
Respektér grænserne:
Hver hest har sine egne grænser og komfortzoner. Lær at identificere og respektere disse grænser for at undgå stress eller skade. Lyt og kig på din hest. Slut på toppen, hvor legen er god. Gør det til en vane, at det er bedre at slutte fx min 15 min for tidligt, end for sent.
Positiv forstærkning:
Brug positiv forstærkning som belønning for ønsket adfærd. Dette kan omfatte ros, godbidder, klikkertræning, eller en pause fra træningen. Din hest vil forbinde ønsket adfærd med positive oplevelser og derfor være mere villig til at gentage den adfærd.
Tålmodighed:
Vær tålmodig og forvent ikke, at din hest lærer alt på én gang. Heste lærer i deres eget tempo, og gentagelser kan være nødvendige for at konsolidere læringen.
Din hest vil gøre ALT for dig, og er aldrig ‘på tværs’ for at genere dig. Der er altid en logisk årsag bag en uønsket adfærd.
At udvikle et tillidsfuldt forhold:
Tillid er nøglen til succesfuld træning. Vær en pålidelig og ikke-truende figur for din hest. Brug tid på at opbygge et dybt bånd, baseret på tillid og respekt.
Søg professionel vejledning:
Hvis du støder på udfordringer i træningen, eller har brug for hjælp til at forstå din hest bedre, kan en professionel hestetræner, eller adfærdsekspert tilbyde værdifuld vejledning og træningsrådgivning. Lige præcis dette har jeg mere end 25 års erfaring med.
Du kan læse mere om EquiCoaching her: https://www.ditteyoung.dk/ydelser/equicoaching/
Hold øje med fysiske og mentale behov:
Du må gerne sikre dig, at din hest får tilstrækkelig motion, korrekt ernæring og mental stimulering.
En sund hest er mere tilbøjelig til at overskue samarbejdet og være engageret i træningen. En hest, der har ondt vil typisk ønske at stoppe samarbejdet.
Kontakt altid dyrlægen, hvis du mistænker skader.
Hvis du oplever udfordringer i jeres træning, så træd altid to skridt tilbage.
Oftest er det her vi skal kigge indad.
Det handler først om fremmest om din hests trivsel – og hvis din hest siger NEJ TAK, er der ofte en logisk grund. Vi ved i dag, at heste aldrig er frække, eller på tværs. Det center i hjernen, der kan gøre sig sådanne tanker, har de ikke.
De vil altid – præcis som med hundene – søge dig, kærligheden og samarbejdet.
𝓛𝔂𝓼 𝓸𝓰 𝓚æ𝓻𝓵𝓲𝓰𝓱𝓮𝓭
𝓓𝓲𝓽𝓽𝓮 𝓨𝓸𝓾𝓷𝓰
Jeg læste helt tilfældigt, at Ditte Young havde lavet kurset “Hjælp! Jeg har rideangst”.
Min mand sagde: “Gør det skat. Du har intet at miste”
Jeg købte kurset. Da jeg lavede meditation øvelsen kom jeg til at græde, ikke pga. frygten, men forløsningen af, at jeg nu kom til at føle det og fik overspolet det grimme minde om, hvordan det skulle have været.
Jeg følte pludselig ro i mig selv. Jeg har rigtig mange minder i mig stadig, men jeg sagde til mig selv idag, at NU gør vi det. Jeg sagde til Prins, at jeg er i gang med at arbejde med mig selv, og jeg nu har fået nogle konkrete øvelser af Ditte.
Så red vi i skoven i 5 minutter alene og hjem igen! Han blev simpelthen så glad.
Det er en kæmpe sejr for os begge, jeg tør nu tro på, at vi kan komme over det sammen nu.
Jeg var meget spændt på, om vi kunne, og om jeg kunne bevare roen. Det kunne jeg! Selv efter staldhunden rendte ud foran os, brugte jeg vejtrækningøvelserne fra Dittes kursus og fik ro på. Jeg fik slet ikke den følelse som tidligere, at jeg ikke kunne være i det .
Jeg kan virkelig anbefale kurset “Hjælp jeg har rideangst”.
Kærligst,
Anita